s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, lorem ipsum ave maria incididunt ut

Ελεονώρα Γιακέ - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

  -  Νεα   -  Οι υπερτροφες του διαβητη

Οι υπερτροφες του διαβητη

Συμφωνα με την Αμερικανικη Διαβητολογικη Εταιρεια τα superfoods γνωστά και ως υπερτροφες προαγουν την υγεια και βελτιωνουν τα συμπτωματα των χρονιων ασθενειων.

Όλα τα τρόφιμα στη λίστα  έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη  και  παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που λείπουν στην τυπική δυτική διατροφή, όπως: ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες Α (όπως καροτενοειδή), C και Ε. Συγκεκριμένα η λίστα με τα 10 κορυφαία λειτουργικά τρόφιμα είναι η εξής:

Φασολια

Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, που μας δίνει περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε μόλις  ½ φλιτζάνι. Είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου και καλίου. Θεωρούνται αμυλούχα λαχανικά, αλλά ½ φλιτζάνι παρέχει τόση πρωτεΐνη όση 30 γρ. του κρέατος χωρίς το κορεσμένο λίπος.

Σκουρα πρασινα φυλλωδη λαχανικα

Σπανάκι, λάχανο. Αυτά τα τρόφιμα  είναι τόσο χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες και απο την άλλη δεν μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα.

Εσπεριδοειδη

Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια και λάιμ.  Επιλέγουμε τα αγαπημένα μας και λαμβάνουμε την ημερήσια δοσολογία σε διαλυτές φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Γλυκοπατατες

Μια ομάδα  αμυλούχων λαχανικών γεμάτη βιταμίνη Α και φυτικές ίνες. Δοκιμάζουμε αντί της κανονικής πατάτας για ένα χαμηλότερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Μουρα

Βατόμουρα, φράουλες ή κάποια άλλη ποικιλία, ανεξάρτητα με την οποία είναι όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Συνδυάστε τα με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και δημιουργήστε ένα λαχταριστό επιδόρπιο.

Ψαρια πλουσια σε ωμεγα-3 λιπαρα οξεα

Ο Σολωμός είναι ένα από τα αγαπημένα σε αυτή την κατηγορία. Αποφύγετε το παναρισμένο και τηγανιτό.

Δημητριακα ολικης αλεσεως

Είναι το φύτρο και το πίτουρο ολόκληρου του κόκκου. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά ενός προϊόντος με  σπόρους.  Όταν αγοράζετε επεξεργασμένα δημητριακά όπως το ψωμί που γίνεται από εμπλουτισμένο αλεύρι σίτου, δεν λαμβάνετε τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Λίγα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αυτά τα τρόφιμα είναι το μαγνήσιο, χρώμιο, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και φυλλικό οξύ.  Το κριθάρι και πλιγούρι βρώμης είναι μια πηγή φυτικών ινών και καλίου.

Ξηροι καρποι

Μια χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πρόσληψη βασικού  λίπους και να μειώσει το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον προσφέρει  μια δόση  μαγνησίου και φυτικών ινών.  Μερικοί ξηροί καρποί και σπόροι, όπως τα καρύδια και οι σπόροι λιναριού, περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αποβουτυρωμενο γαλα και γιαουρτι

Ο καθένας ξέρει οτι τα γαλακτοκομικά προϊόντά μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ισχυρών οστών και δοντιών. Εκτός από το ασβέστιο, πολλά εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D που συνδέεται άμεσα με  την καλή υγεία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

American Diabetes Association on Diabetes superfoods (Last Reviewed: February 2, 2015, Last Edited: October 11, 2017)

Skip to content